През април германските бизнес нагласи се подобриха по-слабо от очакваното, показват резултатите

...
През април германските бизнес нагласи се подобриха по-слабо от очакваното, показват резултатите
Коментари Харесай

Слабо подобрение на германските бизнес нагласи

През април немските бизнес настройки се усъвършенстваха по-слабо от предстоящото, показват резултатите от последно бизнес изследване на икономическия институт Ifo.

Индексът на института Ifo, основан на месечно изследване измежду към 9 хиляди компании и определящ равнището на бизнес климата в Германия, се увеличи през април до 96,8 пункта от 96,6 пункта през март и откакто през януари удари 6-месечно дъно от 90,3 пункта, оповестява БНР. Осредните прогнози на финансовите пазари бяха за много по-солидно усъвършенстване на показателя до 97,8 пункта, само че все пак априлското равнище на показателя е най-високото от май 2019г.

Индексът, измерващ настоящите бизнес условия , набъбна през април до 94,1 пункта от 93,1 пункта медец по-рано, само че показателят на Ifo института за бъдещите бизнес упования през идващите шест месеца е понижен до 99,5 пункта от 100,3 пункта през март.  

" Третата вълна от коронавирусни инфекции, както и проблеми с доставките на междинните артикули в индустриалния бранш попречват икономическото възобновяване на Германия “, разяснява последното изследване президентът на Ifo Клеменс Фюест. 

В производството Ifo показателят набъбна до най-високата си стойност от май 2018 година на равнище от 25,3 пункта по отношение на 24,0 пункта през март, като индустриалните компании регистрират запълване на поръчките и мощно повишаване на потребления индустриален потенциал до 86,2% от 81,9% преди месец. 

Наблюдава се обаче спад на оптимизма във връзка с индустриалните упования, като 45% от фирмите регистрират усложнения при приемането на междинни артикули. Това е най-високият % от 1991 година, тъкмо година след Обединението на Германия. 

В бранша на услугите индикаторът за бизнес климат означи известно намаляване през април до 3,5 пункта след мощния отскок до 6,6 пункта през март. Доставчиците на услуги са по-малко удовлетворени от настоящето си състояние, като се регистрира ново изгубване на предходните признаци на оптимизъм. 

В търговията показателят на бизнес климата се увеличи едва до -0,5 пункта от -1,4 пункта през март. Това покачване се дължи на доста усъвършенстваните оценки за настоящата обстановка, изключително измежду автокъщите. 

Известно намаляване означи бизнес климатът в строителството (до 0,4 пункта от 2,4 пункта), като фирмите в бранша са по-малко удовлетворени от настоящето си състояние. Очакванията им също към момента са белязани от незабравим песимизъм, като и в строителството редица компании оповестяват за дефицит на материали. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР